Pianist Evert-Jan de Groot

De begeleiding op vleugel is bij Classic WM in handen van Evert-Jan de Groot uit Utrecht. Evert-Jan heeft zich de laatste jaren steeds meer toegelegd op onder andere  het begeleiden van diverse amateurkoren.
Calssic WM - pianist Evert-Jan de Groot

Evert-Jan de Groot (1988) groeide op in de omgeving van Eefde/Zutphen. Al vroeg kreeg hij pianolessen van privédocent Frank Fahner en na ook jaren onderricht te hebben gehad in hoorn en kerkorgel, kwam Evert-Jan terecht bij de topstroom/ talentenklas van de muziekschool te Zutphen en kreeg hij pianoles van Emile Engel. Naast deze wisseling van docent was het deelnemen aan zomercursus Woudschoten van grote invloed op zijn muzikale ontwikkeling, zeker wat betreft kamermuziek en begeleiden.

Tijdens zijn eindexamenjaar van het gymnasium volgde Evert-Jan de vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja. Toch switchte Evert-Jan naar de universitaire studie wijsbegeerte, maar na het winnen van het Internationaal Studenten Pianoconcours in 2008 vervolgde Evert-Jan, naast wijsbegeerte, de conservatoriumstudie in Utrecht bij Hans Eijsackers, Martyn van den Hoek en Henry Kelder. In mei 2013 sloot Evert-Jan deze studie af met een bijzonder eindexamen waarbij hij onder andere de Rhapsody op een thema van Paganini van Rachmaninoff uitvoerde onder leiding van dirigent Bas Pollard en een zelf georganiseerd groot romantisch orkest.

Evert-Jan heeft zich de laatste jaren steeds meer toegelegd op het begeleiden van professionele zangers, naast het begeleiden van diverse amateurkoren. Hij was een tijd verbonden aan Opera Studio Nederland als begeleider en bekwaamt zich steeds meer op het vak van repetitor bij operaproducties. Eén van die operaproducties is het succesvolle project ‘Rheingold aan de Rijn’ geweest, waarbij de opera Das Rheingold van Wagner op een schip in de Rijn werd uitgevoerd met een cast van internationaal vermaarde zangers.

Sindsdien is hij als repetitor in de operawereld werkzaam: De Nederlandse Reisopera en het NTR Zaterdagmatinee (Concertgebouw) zijn zijn grootste opdrachtgevers . Tevens maakt hij als hoornist nog onderdeel uit van studentenorkesten, zoals het Utrechtsch Studenten Concert en het VU-Orkest.

Onlangs heeft Evert-Jan zich ook toegelegd op directie, door onderricht te krijgen bij dirigenten Ivo Meinen en Konradin Herzog. Als assistent-dirigent is Evert-Jan betrokken geweest bij de succesvolle operaproductie Thijl2018, waar de onmogelijk gewaande opera Thijl van Jan van Gilse door het Utrechtsch Studenten Concert negenmaal is opgevoerd in een eigen gebouwd theater bij het Nationaal Militair Museum te Soest.

Share This