Ivo Boytchev

Pianist / Koordirigent

Dirigent Ivo Boytchev

Ivo Boytchev (geboren 12 april 1970 in Bulgarije) begon zijn muzikale studie op 5-jarige leeftijd. In 1989 werd hij toegelaten tot het Staatsconservatorium te Sofia en daar behaalde hij zijn diploma met “hoge onderscheiding”.

Boytchev debuteerde als solist op 17-jarige leeftijd met het Mozart Concert in A gr. KV488. Daarna soleerde hij met verschillende orkesten.

In 1995 vertrok Ivo naar Nederland waar hij studeerde aan het Conservatorium te Enschede bij Christo Iliev en koordirectie bij Kees Stolwijk en vervolgens piano aan het Conservatorium te Utrecht bij Alan Weiss. In 2000 behaalde hij ook daar zijn diploma “met onderscheiding”.

Na aanbeveling van de wereldberoemde concertpianiste Marta Argerich, werd Ivo uitgenodigd om een jaar te studeren aan de vermaarde Internationale Piano Stichting “Theo Lieven”.  Als een van de slechts 8 veelbelovende jonge pianisten van over de hele wereld, werd Ivo in staat gesteld prive masterclasses te volgen van zeer hoogstaande pedagogen zoals: Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov, Fou Ts’ong, William Grant Nabore, Charles Rosen, Andreas Staier en Claude France.

Ivo Boytchev’s concert carriere bestaat uit vele solo en kamermuziek recitals in Bulgarije, Nederland, Duitsland, Italie, Cyprus, Zwitserland. Hij heeft regelmatig opgetreden in Varna, Sofia en andere plaatsen In Bulgarije. In Nederland trad hij op in de grote concerthal van het Utrecht’s conservatorium, zo ook in Enschede in het muziekcentrum, in Kasteel Hernen vlak bij Arnhem, op het zomerfestival georganiseerd door Het reizende Muziekgezelschap van Christian Bor in het paleis “Het Loo”, op het internationale Max Reger Festival In Weiden in Duitsland, en hij debuteerde in Italie op het “Piano Festival” georganiseerd door de internationale Piano Stichting..

Van 2008 tot 2011 was Ivo Boytchev als assistent docent hoofdvak piano verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij heeft masterclasses gegeven in Cyprus en Bulgarije.

Naast pianospelen is Ivo actief als dirigent van een aantal koren in Twente en omstreken waar onder het Byzantijns Koor, Teatro Classico, vocaal ensemble Cante Felice en zingt hij zelf in het projectkoor “La Colombe”onder leiding van Iassen Raykov.

 

.

Share This