Het Beethoven Festival is een tweejaarlijkse culturele manifestatie waarin de componist Ludwig van Beethoven, zijn muziek en zijn historische betekenis centraal staan.

Dit voor Nederland unieke festival vindt plaats in de sfeervolle middeleeuwse binnenstad van Hanzestad Zutphen: de stad van Beethoven waar sinds kort ook het Geelvinck MuziekMuseum er gevestigd.
In dit museum is veel te vinden over de grote componist en zijn tijd.
 

HET FESTIVAL VAN 2018.  HET THEMA: HET CONGRES DANST…..

De 3e editie van het festival staat in het teken van de muziek die was te horen op het beroemde congres in 1815.

De revolutie was uitgewoed, Napoleon was verslagen en terwijl de puinhopen van de oorlog nog nasmeulden moesten in Wenen op een groot congres de contouren van het nieuwe Europa gestalte gaan krijgen.

Maar in Wenen hield de elite zich bezig met heel andere zaken. Toen de resultaten van het congres uitbleven en er werd gevraagd: hoe loopt het congres? werd de uitspraak Het congres danst…. een gevleugelde uitdrukking die nog steeds in de geschiedenisboeken is terug te vinden..
Het is deze uitspraak die het thema vormt van het festival in 2018. Met name in het openingsconcert op vrijdagavond 24 augustus wordt het publiek in de prachtige concertzaal van de Buitensociëteit  met muziek van het Apollo Ensemble in symfonie-bezetting en de historische dansers van STOUD meegenomen naar de tijd waarin Beethoven in muzikaal opzicht Europa domineerde.

DE ANDERE BEETHOVEN

Het festival laat in deze editie ook een andere Beethoven zien en horen dan die we  kennen van grote  werken als zijn negende symfonie (Alle Menschen werden Brüder), vaak op literaire teksten van Goethe en Schiller.

Beethoven schreef ook “kleinere muziek” die zich leent voor wat intiemere bezettingen en op het festival bovendien wordt gespeeld op minder voor de hand liggende instrumenten als de mandoline, de gitaar en de accordeon (Vincent van Amsterdam, foto linksonder).  Bariton Maarten Koningsberger en het Atlantic Trio (foto rechtsonder) laten horen dat Beethoven ook muziek schreef “voor in de kroeg”. Hij baseerde zich daarbij op Ierse en Schotse volksmuziek en traditionele drinkliederen. 

Tot slot wordt zijn muziek op het festival als inspiratiebron gebruikt door jazz-muzikanten, waarmee wordt onderstreept dat zij, ook nu nog, schatplichtig zijn aan deze grote componist en vernieuwer.

Kortom: er is veel te genieten, te beleven te beluisteren op dit unieke festival
Wacht niet te lang met bet kopen van kaarten, enkele concerten gaan wel heel erg snel…

HET CONGRES DANST… OP MUZIEK VAN BEETHOVEN

Tegelijk zoekt het festival, Beethoven zelf indachtig, de vernieuwing. Naast de zg. authentieke uitvoering, is zijn muziek te horen in moderne uitvoeringen, op bijzondere instrumenten, in onverwachte combinaties en op verrassende plekken in historisch Zutphen.

https://beethoven-festival.nl

 

Bron: nieuwsbrief Beethoven fistival:  Marc Weikamo, Lars van den Broek en Peter Buikstra